A Konferencia helyszíne

Határtalan örömére szolgál a Szervezőknek, hogy a határon túl rekedt magyarság egyik újabb közösségét sikerül a Konferencia Beregszászra látogatásával bevonni az évtizedes sorozatba.

Ukrajna. Kárpátalja. Az előbbi manapság a Nagy Keleti Szomszéddal vívott … konfliktusa révén kerül be világsajtó vezető híre közé. A Nagy Keleti Szomszédot éppen ukrán közvetítéssel volt szerencsénk megismerni. A magyar szótárba innen kerültek be a gulág és a málenkij robot szavak. Az utóbbiról – talán éppen ezért – nagy a hallgatás: csak a riasztó hírek és álhírek kerengenek maffia-leszámolásokról, behívásokról, a maroknyi magyarság képviseletének dolgairól és hétköznapi harcairól.

Kárpátalja 13 járásra oszlik, 11 városa(közülük 5 területi jelentőségű város, a többi a járásokhoz tartozik) és 19 városi jellegű települése van. Az 579 község nagy része a 307 községi tanácsba van beosztva, néhány azonban a városok vagy a városi jellegű települések tanácsaihoz.

KÁRPÁTALJÁról bővebben ITT.

Kárpátaljai sajtó 1

Kárpátaljai sajtó 2

Beregszász. A jelentős magyar többségű Beregszászi járás névadó székhelye, úgy hét kilométerre és x évre zárta el Magyarországtól a trianoni határ. Egyébként ez a kisváros is lehetne a Kárpát-medencében bárhol. Építészetére a kiegyezés utáni Monarchia stílusa nyomta rá legjellemzőbben a bélyegét. Bármelyik épületét stíluszavar nélkül transzportálhatnánk át Felvidékre, Erdélybe, Délvidékre, a Monarchia peremterületeire.  Nekem pl. kifejezetten Eszék és Újvidék-érzéseim támadtak a Belvárosban sétálva. S nekünk, a kárpát-medenceieknek nem idegen sem a külvárosi rajonok szocreál építészete, sem az utak állapota. A város talán legismertebb szülötte FEDÁK Sári (nincsen magyar kártyás, ki e nevet ne ismerje) szülei villája ma a református egyház kezelésében virul. Itt, a volt Tiszti Kaszinó (ma Zolota Pava – Arany Páva Hotel) kártyaszobájában játszottak Fedák Sári mezítelen hasán a tiszt urak tarokkot – cserébe a kaszinó egész esti bevételéért. Hogy a Sárika hasán kívül – kedves uraim – még mije volt mezítelen, az az utókor számára már titok marad, annak ellenére, hogy alig akad tősgyökeres beregszászi család, akinek nagymamától, innen-onnan ne volna “Sárikáról”, a város emblematikus figurájáról saját története.

Beregszász a térképen megtekinthető itt.

II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola hazai kormáyzati támogatással és egyes városaink példás adakozásából kívül-belül felújított épülete uralkodik a beregszászi  promenád összképén. Szemben vele – szintén felújított – református templom jelzi a magyarság hitbéli hovatartozását ezen a vidéken. Házigazdánk, a Főiskola híres a vendégszeretetéről. Az anyaországi támogatások jól célba találnak itt: a Főiskola az itteni magyarság áldozatvállalásainak örökös lelki forrása, és a szülőföldön megmaradás egyik legfontosabb letéteményese. A Főiskola operatív vezetése fiatal – és fáradhatatlan.

A beregszászi magyar főiskola diplomája mögött – kiváltképp az interneten rendelhető ukrán diplomákkal összevetve – a hazai tapasztalat megalapozott tudást,  tiszta magyarságot,  egészséges, erős, nyílt tekintetű ifjakat talál.