KÖSZÖNTŐK

MocsyIldiko_portre

žTizenkét évvel ezelőtt a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem kolozsvári, Környezettudományi tanszékén született az ötlet a  Környezettudományi konferencia  megszervezésére, azzal a céllal, hogy ismerté váljon fiatal tanszékünk létezése, és, hogy lehetőséget biztosítson a Kárpát-medence országaiban folyó környezettudományi kutatásokkal foglalkozó szakemberek, kutatók, tanárok és diákok találkozására, eredményeik bemutatására, környezeti gondjaink megvitatásra, új technológiák elsajátítására,  kapcsolatok kialakítására, közös nyári gyakorlatok és pályázatok kidolgozására.

Reményeink között szerepelt, hogy lesz folytatás és helyszínét és szervezését felválta, Kolozsváron és egy Kárpát-medencei intézménnyel valósítsuk meg közösen, mivel a térség földrajzi adottsága, történelmi és gazdasági múltja és jelene közös környezeti témákat vett fel.

A századra jellemző urbanizációs folyamat érvényes a Kárpát-medence országaira is. A városok gyors fejlődése maga után vonta és vonja a lehetséges szennyező források megsokszorozódását, a szennyeződés mértékének növekedése, és ugyan akkor a folyók, a parkok, a zöldövezetek, a történelmi városrészek, szobrok, épületek álagának megőrzése, nagy kihívást jelent számunkra.  

Hitem és meggyőződésem, hogy a Kárpát-medencében dolgozók, kutatók, akiknek közös céljuk van csak együtt, közös munkával tudják, tudjuk azokat megvalósítani. És most itt egy újabb alkalom, hogy átbeszéljük közös gondjainkat, problémáinkat és miért ne, keressük közösen a megoldásokat és túl a szakmai megbeszéléseken ismeretségeket, barátságokat kössünk.

Az immár hagyománnyá vált tizenkettedik konferencia célkitűzéseinek megvalósításához, sok sikert, eredményes munkát kívánok.

 

Dr. MÓCSY Ildikó

A Kárpát-medencei Környezettudományi Konferencia

Tiszteletbeli elnöke